lördag 9 april 2011

Good enough

Här är stycket som jag verkligen fastnade för i min bok "Good enough":

Kapitel: Kropp & Själ
Själen då?
"Tänk om vi människor ägnade lika mycket tid åt sin själ som åt sin kropp. Vi spenderar massor av tid och pengar hos frisören, på gymmet, på nagelstudion, på makeup, hudvård, kläder och andra attiraljer för kroppen, medan själen får stå längst bak i kön.
Ändå är det själen som måste helas först, byggas stark och stolt, för att utseendet ska kunna uppskattas.
Ett vackert yttre är trevligt att titta på.
En vacker själ är behaglig, kärleksfull, empatisk, en levande varelse.
Det ena kan man operera sig till, fixa sig till, det kostar tid och pengar, men det går.
Det andra är ett eget bygge, som görs med egna resurser och är helt och hållet ditt eget personliga arbete.
Själen beskrivs enligt en svensk ordbok som det hos en människa som inte är kroppen, det som enligt mångas tro lever kvar när kroppen dör, men också som psyke, förnuft, känsla och karaktär. I en annan ordbok finns dessutom synonymerna ande, sine, inre väsen, innersta, själsliv, personlighet, natur och mentalitet. Och i en tredje hittar jag översättningar från 1750-talet som lyder: 'Själen är et andlighet, enkelt och lifagtigt wäsende, som äger förmåga at tänka, och är förenad med en organisk Kropp'.
Eller vad sägs som 'Bäraren av en människas medvetenhetensliv'?
Visst är det fullkomligt självklart när du tänker efter, att om du inte ägnar tid och kraft och intresse och nyfikenhet åt ditt innersta, så blir du bara en kropp som går omkring och andas och jobbar och äter och babblar?
Kropp och själ behöver förenas och ägnas lika mycket energi och uppmärksamhet för att du ska kunna känna dig i harmoni och må så där alldeles fantastiskt bra.
Själavård är enligt ordböckerna kyrkans arbete för medlemmarnas tro och andliga moral, men i min bok handlar det faktiskt om att vårda din själ.  Det handlar om din personliga utveckling i stort Om att skydda din integritet, värna om din egen person, din karaktär, dina intressen och dina värderingar. Om att ge dig själv tid och möjlighet till sinnesro, att släppa ältande, acceptera din bakgrund, acceptera din bakgrund, hitta en tillvaro som du trivs i, leva det liv du själv vill och välja för dig. Alla de här sakerna kommer att göra att du kan släppa ditt perfektionistiska beteende och välja det när det passar dig, istället för att vara en slav under det.
Att stärka sin självkänsla är ett slags själavård, liksom att behandla dig själv med respekt och ha inställningen att du är good enough. Precis som när du ska sköta din kropp behöver du avsätta tid, och få in det i en dagsrutin. När du behandlar själen med samma intresse som kroppen kommer du att må bra inifrån och ut
Tänk om du skulle ägna lika mycket tid åt själen som åt kroppen.
Hur kan du göra det?
Vad skulle du göra?
Skriv ner dina tankar."


Köp ”Good enough”. Min favorit bok hitills, helt klart. En överlevnads bok som alla skulle behöva.

1 kommentar: